Selasa, 31 Disember 2013

Wassap..Memudahkan atau Menjahanamkan

Sekarang ni macam-macam la aplikasi Wassap la Kokotok la Wecait la Line la..
Memang tak dinafikan ada benda tu senang kije seharian, kos menjimatkan kos prepaid dan bil dapat dikurangkan tambah tambah kalau korang yang sedang dilamun cinta maka berita ni amat menggembirakan la kan...boleh taip panjang panjang kan tanpa jejas duit prepaid atau bil korang kan..

Tapi bagi aku yang menjahanamkan adalah bila bos pun pakai Wassap siap buka group lagi..memang mengganggu la..tambah tambah lak kaki kaki yang agak pemalas nak buat kije buat Wassap grup ni tempat melepak di alam maya plak..sungguh mengganggu..tu tak kira yang share gambar tah pape dengan emel berantai yang tah pape..aduh sangat mengganggu..

Yang kebaikan pula senang aku nak bermesej dengan kawan aku..hahaa...banyak sikit leh jimat kos bila tak ganggu bil aku..hahahaa



Jumaat, 27 Disember 2013

Segmen Azam Blog 2014

Hehehee..tadi ada invitation dari saudara Pha Is ajak join segmen ni..mcm cun jee join ni kan maka aku pun nak join la walaupun takde hadiah tapi yang penting dapat banyak kawan dari golongan bloggers pun hadiah yang besar dah kan..



Itu adalah banner segmen ini..siap ada seal lg tuuu..ko hadooo..takdooo..hahaa

Azam 2013 aku :
- nak dapat dean list utk pengajian pelajar veteran (tak tercapai)
- nak kawen (kononnye laaa..calon pun takde..muhahahhaa)
- nak cari rumah baru (insyaallah tercapai sebab tadi dah tengok umah,doakan aku yee..)

Azam 2014 aku :
- nak dapat kawan blog yang seramai mungkin
- blog jadi yang best mcm kawan blog yang otai
- nak jadi buka bisnes kecil kecilan secara online

Jom la join segmen ni..
Buat pemilik blog incik Pha Is jangan lupa belanja cheq laksa aloq jangguih naaa..hahhaaa

Khamis, 26 Disember 2013

Hilang Sekejap Selera Ala Dinosaur..Lupakan Kopi Buat Sementara Waktu

Nak cantik punya pasal maka terpaksala aku pantang dari minum kopi minum teh untuk sebulan...sebabnya aku dah jadi pengguna Ephyra..muhahhaaa..bangga siot dapat kiriman Ephyra yang aku beli dari kak IntanBerlian..hihi..

Aku dah lama usha pasal Ephyra ni dan kebetulan kak IntanBerlian jual Ephyra ni maka aku dengan lajunya telah bank in kat kak Ina wang untuk membeli Ephyra ni..

Biasala pompuan kan bila dah cakap pasal kecantikan ni maka dia punya mata blink blink la...tambah lak kawan aku cakap Ephyra ok weh menjadi..kesan dia jauh lebih baik dari satu product tu..teeett..takleh cakap sebab sensor nanti aku kena saman..hahahaa

Mulanya aku nak beli yang trial pack tu je yang hanya untuk 10 hari tapi pikir balik ish tak baloi la..better aku beli yang 30 hari terus..hahaaa..bukan sebab yang 10 sachet tu takde shaker yee...

Tapi terus terang aku cakap Ephyra ni ok tau..aku suka rasa oren dia..dah 3 hari dah aku minum Ephyra ni. Aku selalu shake Ephyra ni pastu simpan dalam peti ais, esok bawak g opis minum dulu sebelum sarapan. Siyes minum Ephyra rasa kenyang, aku hanya breakfast sikit je tak mcm selera dinosaur macam selalu. Tengahari makan kuih atau biskut je..malam dah dua hari aku makan roti je..hahahaa.

Psstt..satu hal lagi sebab aku nak kuruskan body yang agak nak menggajah dah ni..baju kurung moden macam nak pecah bila pakai..hahahaa..tobat dah pasni tak nak buat kurung moden dah, nak buat kurung riau ke kurung cina atau kurung biasa je..senang citer bila badan nak menggajah takde la ketara sangat kann..hahaa..Pasni kalau muka aku glowing ke jangan cakap aku pakai susuk plak..hahaa

P/s: betullah Beauty Is Pain...hahhaaa

Dapat je bungkusan dari Kak Ina terus buka kat opis..eh dapat beg Ephyra laa..maka hari hari aku kelek beg tu g opis..hahhaa

Ini dia kotak Ephyra dengan shaker yang kiut

Sachet Ephyra untuk stok sebulan

Roti ni la jadi dinner aku..makan nasik pun sikit je..dah takde istilah selera dinosaur buat masa ini...hahaa..ko tengok berapa keping dah aku makan macam nak kemek dah plastik roti tu..hahaha

Rabu, 25 Disember 2013

Pengat Durian a.k.a Serawa Durian

Minggu lepas tetiba aku teringin sangat nak makan pengat durian a.k.a serawa durian..nak mintak mak aku masak ada ibu baru bersalin kat umah kot dia takleh makan ke kan sebab pantang lagi..kang tak pasal ada yang berjurai air mata bau durian saja takleh nak makan..hahahaa

Maka masa lunch hour tu aku g makan la kat tempat biasa aku makan kat kedai makan Peladang tu..kat situ ada pakcik yang jual durian..asalnya aku nak beli yang dah dikopek tapi takde..cuma ada buah saja..kebetulan maybe rezeki aku kan pakcik tu jual durian sebijik RM 10..dia kata kalau timbang mau RM16.00 ni..dia kata arini dia offer..haha..aku ragu ragu gak nak beli kot tak elok kan dah sebijik RM 10.00..so untuk membuktikan pakcik ni tak menipu dia pun kopek la sikit durian tu dan aku tengok durian tu memang elok..maka aku belilah..tapi dengan muka tak malu aku mintak pakcik tu kopek sikit lagi sebab aku nak kopek nanti sampai umah..hahahaa

Sampai umah aku kopek la durian tu...waahhh!!! cun la isi..aku amek dua tiga ulas untuk dingap sebelum yang lebih tu aku masak jadi pengat..

Resepi aku adalah di bawah ini:

isi durian - aku taruk dalam 5 bijik
gula melaka - aku taruk dalam 2 biji
air - ikut suka sukatan korang
santan - aku guna santan dalam kotak tu

Cara :
Masak gula melaka dengan air sampai gula melaka larut. Bila dah larut gula, taruk santan dan durian dalam tu. Kacau jangan sampai santan naik minyak. Rasa manisnya, kalau tak manis boleh campak gula pasir sikit.
Aku ikut sukatan sendiri sebab nak ejas kepekatan pengat tu..
Makan dengan pulut ke roti ke best oo...

Alamak!!Teringin plak esok kena cari durian lagi...hahahaaa

Ini adalah durian...pakcik durian tu dah kopek sikit durian tu...hehee

Inilah hasil isi durian yang telah dingap dan jadi mangsa pengat..

Ini adalah pengat durian aku..alamak nape gambar ini senget..





Selasa, 24 Disember 2013

Nak Menconteng Tapi Dah Penat

Aku rasa agak lama aku tak menconteng arang di blog aku yang dah cantik ni..patutnya bila dah cantik berkobar-kobar kan semangat nak menulis..

Memang la weh tapi bila dah penat nak conteng macamana..idea ada gambar untuk diceritakan pun dah ada banyakk...maybe pas aku exam ni masa untuk menulis tanpa henti dalam blog ni kot sambil nak buat GA...hahaa..

Tungguuu yeeee....

P/s: Esok cuti kan kot esok aku ada masa untuk berrrrbloggg...

Sabtu, 14 Disember 2013

Akhirnya Dah Berubah Wajah Blog Aku..hoho

Hihihi..masa yang telah tiba sudah menjelma
Actually aku agak buzy body sikit dalam bulan ni sebab nak exam dengan kije yang bikin aku kepala pusing gara-gara arahan orang atasan yang tah pape.

Ikutnye memang banyaakkkk post aku nak publish dalam ni tapi kesuntukan masa..gambar untuk dijadikan cerita pun dah berlambak dalam fail gambar blog aku..

Arini aku buat post baru pun sebab dayang deno dah edit blog aku maka aku buka laa.

Waahhhhh!!! Cantikkkk....mak suka laaaa...haahaa
Sebab aku dah tengok cara kerja dia kemas dan cantik tu sebab aku order dengan dia..

Apa apa pun tengkiu deno create deko yang cantik untuk akak..hihi

Isnin, 2 Disember 2013

Tak Sabar Nak Balik niii..

Huarggghhhh!!!!
Arini ari Isnin maka sindrom Monday's blues menjelma..
Rasa mengantuk, malas dan macam-macam tiga rasa  perasaan ada..
Mana taknye kul 4.30 pagi tadi aku dah bangun pastu gerak ke Penang kul 5.00 pagi tadi..
Mana tak ngantuknye nokk..dahla malam tadi aku susah nak lelap..
Sedar-sedar jam dah bunyi..

Nasib baik la time off aku ada lagi untuk yang terakhir maka dengan banggan aku jumpa pemangku bos untuk minta off..hahahaaa...selalunya aku malas nak mintak dengan bos sebab banyak sangat tanya..nak g mana la nak buat apa..eh eh..sibuk lakk...

Terima kasih En. Mat yang kadang kala aku panggil dia abah bagi aku pelepasan sikijap lagi..hahaa..
Ada juga tadi mulut penyibuk cakap eh ada orang yang dah mintak off..eh aku pedulik hapeee....abah cakap biar dia cakap abah bagi kau off..dah dah..ngeeee..

DENGKI ORG DAPAT OFF...BLUEEEKKKKK!!

Jumaat, 22 November 2013

Karamel Kastard Edisi Aku...

Tadi pas masak aku rasa esok cuti kan...esok cuti nak kena g USM sat buat research..owhhh rugi masa tido pagi aku...hahahaaa...

Sebab aku pikir esok nak makan apa konon nak kunyah la pas balik tu..tengok kat fridge aku ada resepi karamel kastad..so aku rasa ok gak..maka aku kuarkan la bekas macam comel jeeerrr...comel kerrrrrr

So aku derhaka la sikit dengan karamel tu sebab aku takut tak habeh...minggu depan rabu aku apply cuti sebab nak tunggu si Ulya balik..

Gula karamel tu tak jadi coklat jadi putih jadi macam terapung la kastard tu...hahahaaa
Resepi asal guna agar-agar serbuk tapi aku guna agar-agar straw tu..hahaa..amatur kaann..bedal jeeee..

gula- cairkan gula kasi sikit pekat pastu tuang dalam bekas
tepung jagung - 3 sudu besar
tepung kastard - 2 sudu besar
agar-agar serbuk _tapi aku guna agar-agar straw ikut suka hati aku je taruk tadi
susu pekat - agak-agak manis laa
susu cair satu tin
Air dalam anggaran 3 cawan
Esen vanila

Tadi aku silap masak sebab aku masak agar-agar dulu baru masuk tepung kastad dengan tepung jagung so dia jadi ketul ketul. So terpaksalah aku kacau kacau dan kacau tak bagi banyak yang ketul ketul.

Pastu masukkan susu cair dan susu pekat. Masukkan sikit esen vanila..
Kalau ikut aku tadi mau je aku taruk kaler pink...hahahaaa
Lupa nak cakap tepung tadi tu bancuh dulu dengan air tau...

Ok dah..aku nak basuh muka dulu minyak minyak muka aku ni..kang naik jerawat susah aku nak mengorat anak-anak ikan kat luar tu...hahahaaa..

Haaaa...ni macam-macam bekas aku buh...senang nak makan terus je tak yah nak cedok cedokk

Orang lain buat gula kaler koko nak hangus aku buat jernih jee..hahaa..sebabnya air banyak..dah macam terapung plak...amatur la tuuuu

Khamis, 21 November 2013

Aku Dapat Bungkusan Arini.hihi

Semalam aku ada order barang dari kawan aku...dari negeri yang bakal nak banjir..teka laa..hahaha
Saja je la beli sokong kawan-kawan meniaga..

Aku dah lama aim bekas bawang brand Tupperware ni...aku beli dengan dia jela sekali dengan berus botol plus Ginger Lotion...lotion tu best sedap pakai sebab tak panas sangat tapi wangi jugak..

Order dengan kawan aku ni dapat gift cawan kecik comel tu..hihi


Rabu, 20 November 2013

Stupid Tomyam..Ko Hadooo.hahahaaa

Aku dah tak tau nak masak apa arini..maka aku cadang nak bat tomyam..nama dia STUPID TOMYAM a.k.a TOMYAM BODO

Pesal aku buh nama stupid tomyam???
Sebab bahan tomyam tak penuh..aku cuma taruk tomato, daging, serai dengan cili padi jee..tadak sayur sayur lain..

Kali ni aku pakai perencah tomyam Adabi..selama ni aku pakai paste tomyam yang brand siam tu..halal hokeeyyy..

Aku tak tau la macamana boleh super masam tomyam tu...apakah paste tomyam Adabi ni tak perlu taruk air limau nipis...sebab pas aku taruk sume bahan aku rasa wahhhh...super masam k..bukan super sedap..aku belek balik kat bungkusan paste tu tak disebut masukkan air limau nipiss..nah aku derhaka dengan paste tomyam Adabi..padan muka aku tak baca instruction dulu..muhahahahaaa

Makan petang bersama stupid tomyam super masam, sambal tempe dan juga telur mata kobauu..ahaha...

Ahad, 10 November 2013

Tempat Ajaib di Rumah Adalah Dapur

Hari ni aku boring..aku geledah dapur aku la cari apa yang boleh isi kekosongan diri ini...hahaa
Yang pertamanya aku dah kerjakan Kek Oren..yang ni memang aku dah plan awal-awal sebab esoknya aku nak gi melawat kawan aku yang baru kematian suami. Kek Oren tu aku derhaka sikit taruk pewarna oren dengan pes oren,woo!!! mabeles gak rasanya..

Untuk makan tengahari aku buat daging panggang cicah sambal kicap mentang mentang stok daging banyak... Aku panggang guna oven la tapi aku rebus dulu daging tu takut kang tak masak pulak rentung daging aku.

Sebab aku rebus daging maka aku rasa sayang pulak nak buang air daging tu..so aku bikin sos lada hitam atau bahasa omputihnye black pepper sos..hoho

Nak resepi derhaka aku ke....meh sini aku tayang

Daging Panggang dan Sambal Kicap

Daging
Serbuk Kunyit
Garam
Sos tiram
Sos lada hitam
Serbuk lada hitam

Daging tu aku rebus sebab nak panggang dalam oven. Serbuk kunyit, garam, sos tiram, sos lada hitam dan serbuk lada hitam gaul sebati. Bahan-bahan tadi disalut pada daging dan seeloknya perap selama sejam sebelum panggang atau goreng.

Sambal kicap
Cili padi
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap manis
Kicap cair
Garam
Tomato
Bawang besar

Bawang dihiris nipis, cili padi potong kecil-kecil dan tomato dipotong dadu. Masukkan dalam bekas. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap cair dan kicap manis. Perasakan dengan garam.

Ini la daging bakar dengan sambal kicap..makan tambah sampai 3 kali uuu...


Kek Oren

1 biji oren
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 cawan minyak
1 sudu besar baking powder
Parutan kulit oren
Pes Oren
Pewarna Oren
2 biji telur

Blend telur dan gula. Kemudian masukkan oren aku ada masukkan 2 hirisan oren dengan kulit. dan pes oren serta pewarna oren. Blend sekali lagi dan masukkan minyak. Blend lagi. Tepung dan baking powder diayak bersama. Dalam bekas yang besar tuang adunan tadi dan masukkan tepung yang diayak tadi. Gaul sebati dan masukkan parutan kulit oren.
Bakar dengan suhu 150C selama 30 minit atau bergantung kepada kepanasan oven masing-masing

Kek Oren dalam oven..elok je naik sebab aku dah terer ejas suhu..hohoho

Nah..hirisan kek aku...hoho


Sos Black Pepper

Tepung gandum
Stok ayam atau daging
Sos tiram
Sos cili
Bawang besar
Bawang putih
Butter
Lada hitam yang ditumbuk
Garam
Susu cair

Butter dipanaskan. Bawang besar dan kecil aku blend dengan stok daging tadi. Kalau ikut tumis je bawang tu baru masuk air dan masukkan stok.kan aku cakap aku suka derhaka dengan resepi. bila bau agak wangi masukkan tepung gandum. Kacau jangan sampai ketul ketul tepung tu. Masukkan susu cair dan kacau hingga sebati. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili dan kicap. Kacau hingga sebati. Masukkan lada hitam yang ditumbuk dan perasakan dengan garam.
Oleh sebab aku ni suka derhaka resepi, aku taruk juga oregano dengan serbuk lada putih plus serbuk lada hitam..hihi..

Inilah sos blackpepper aku...esok nak beli kentang boleh cicah..weekend leh buat ciken cop..hoho




Khamis, 7 November 2013

Minum Petang Aku..Macam Selera Dinasour..Aummm

Hari ni aku meroyan buat pertama kali g kedai kat Simpang Empat tu beli kuih..mulanya aku nak beli pisang goreng je sekali akak tu cakap pisang dah takde dik yang dalam kuali ni pun orang punya...memang la orang punya takkan monyet punya kot...opsss

Frust gak aku tapi takpe aku tak heran kak kedai sebelah ada kuih k..hahahaa

Aku beli jela kuih kat gerai yang selalu aku beli kuih time lunch hour tu.eh petang pun banyak lagi kuih kat sini aku ingat takat lunch hour jee..hahaha..nampak sangat aku baru datang petang g beli kuih..memang pun!!!

So aku beli jela cucur bawang singgit dengan cokodok singget...sampai rumah aku panaskan air..sementara tunggu air panas aku masak nasi jugak..hahahaa

Bancuh  kopi O panas duduk depan tv tengok cite Dia Suamiku, pastu Tanggang Ayu..rileks jap g solat pastu tengok Oggy & The Cockroaches..hahahaaa...indah duniaku..hahaa

Memang betul betul selera dinasour..hahahahhaaa

Rabu, 6 November 2013

Usaha Yang Terakhir Kali

Hohoho....tajuk tak leh blahh...
Malam ni takde nak cerita pasal anak buah aku si Ulya tu sebab aku tak tengok dia dekat seminggu kot..hoho..ikut hari dah 8 hari budak tu jengah dunia...haaa..selit jugak cerita budak kecik tu...Ulya ko tau tak aunty rindu gile kat kooo...

Ok tak yah cerita pasal tu...cerita ni pasal bebelan makcik Kutu katanya ada link yang menyibuk sebelah post aku..hahaha...ala yang kononnya kotak yang promot blog obese tuu..ha  ko hadooo...tak hingin aku tau

Tadi usaha aku buang kotak sembang tu..aku buang tadi nampaknya macam agak berjaya menatang kotak tu takde..tapi aku tak nak hepi lagi sebab takut jadi macam ritu.dia hilang kejap pastu ada balik..gilo spoil..

Sekarang sila membaca dengan senang hati tanpa gangguan.hahaa

p/s: jiran aku yang mana la buat inti karipap malam malam ni...mencabar betulla...

Selasa, 5 November 2013

Daging Banyak Lagi Niii...

Alkisah mak aku balik Kelantan la dalam 2 minggu..maka dipesan aku supaya kosongkan peti sejuk dia yang penuh dengan pelbagai jenis lauk mentah..hoho...ada ayam, ada udang, ada daging...dia suh aku sebat semua atas alasan ayah aku dok kat rumah kau jangan mimpi dia nak masak..daripada membazir baiklah aku amek..hahahaa..penuh plak dalam peti sejuk aku...jimat jugak kan duet tak yah beli lauk...lagipun gaji lagi dua minggu lebih..ohoho..

Daging banyak plak..aku cadang tadi nak masak tomyam daging dengan sambal udang tapi aku kansel lak macam tak best...aku godek tenet aku jumpa resepi ni..daging goreng sama nenas. Kebetulan ada lagi nenas dalam tin so aku belasah la..hahahaa

daging
nenas
serbuk lada hitam
bawang putih
bawang merah
sos tomato
sos tiram
rempah kari
bunga lawang
bunga cengkih

daging dihiris nipis. bawang putih tumbuk, bawang merah hiris halus. tumis bawang bersama bunga cengkih dan bunga lawang sampai wangi. masukkan serbuk kari sampai garing kemudian masukkan daging. Biarkan sampai daging empuk. Tambah garam, sos tomato dan sos tiram serta serbuk lada hitam. Gaul rata dan masukkan nenas. Angkat.

P/S: aku tambah serbuk lada putih juga sama oregano..hahahaa..lada benggala takde aku taruk cili padi hiris halus..

Makan dengan nasi panas sedap gilaaa...



Ini la rupa daging tu..aku pun pelik nape tetiba gambar ni pusing...hohohh

Isnin, 4 November 2013

Saya Dah Ada Nama..

Aritu aku dah tayang muka anak saudara aku..masa tu takde nama...
Ari Ahad lepas dah ada official nama, Ulya Qaisara..hihi
Sila panggey saya Ulya ye tapi aunty saya kadang-kadang terpanggil saya Alia...hahaa..sebab tu kadang aunty saya panggil saya Qaisara..hihi...

Tapi ralat gila la..aku dapat jumpa Ulya Qaisara ari Sabtu je...Ahad Qaisara balik Kelantan nak jumpa moyang..ummi Qaisara pun nak balik mengurut..

Sepatut plan Qaisara nak balik ari Isnin lepas jumpa pakcik tapi yang spoilnye air takde plakk..dua hari kau takde air alasannnye paip peah..aiii takkan laa takde yang in charge nak reper paip...sampai dua hari tu..

Aunty rindu kat Ulya Qaisara laa.cepat la balikkk!!

Nama saya Ulya Qaisara..saya ada klip bunga..ummi saya pakaikan..macam cantik jee..macam comel jee...

Saya dah buka mata tengok dunia...

Aunty saya snap curi gambar saya tengah tidooo...

Ini hadiah yang saya dapat..baju tu kawan baik aunty saya bagi..

Mitten and booties ni aunty saya beli...beli di Sunshine katanya..






Selasa, 29 Oktober 2013

Tadaaaa...Baru Dapat Tengok Muka Anak Sedara

Hihii...
Sampai opis aku buka henpon...eh ada wassap laa.dari adik aku...haha..
Buka-buka nah gambar anak sedara wehh..mau aku menjerit sorang sorang dalam opis punya best dapat tengok anak sedara even dalam henpon..

Aku call mak aku tanya dah tengok cucu kee..katanya belum sebab mak aku balik Kedah jap sebab ayah aku ada meeting..petang balik Selangor balik..

Aku cakap aku dah tengok anak sedara..punya dia excited suh buh dalam facebook..siap kejutkan si bongsu tu suh buka facebook nak tengok cucu..hihi..

Tapi baby kena kuning plak arini..sedihhh..tapi tak teruk sangat..mak aku call tadi asyik nangeh je maybe tak selesa kot sebab mata tutup pastu kena duduk bawah lampu floresent tu..apa yang aku belajar ritu lampu floresen tu akan memecahkan bilirubin yang menyebabkan kuning tu..sebab hati tak uraikan sepenuhnya bilirubin a.k.a darah merah yang dah mati..

Alahai nama pun tak bagi lagi so aku panggil girl jela..silap silap sampai besar aku panggil dia girl..hahahaa..

Ni dia gambar girl aku..





P/S: mak aku cakap dahi, mata dengan mulut atas sama macam aku...hihi...moga cepatla turun gejala kuning ko girl..dapatlah ko balik Kedah cepat-cepat, aunty tak sabar nak jumpa ko...

Isnin, 28 Oktober 2013

28 September 2013..Secara Rasmi Aku Jadi Makcikkk....

Hehehehee...28 September 2013, Isnin hari yang aku takkan lupa..
Sebabnya aku jadi makcikkk!!! hahahaa...first time dapat anak buah youuu...

Aku sampai opis entah macamana aku call mak aku..ala saja nak buat manja2 di pagi hari nak cakap selsema..muhahahaa...

Mak aku tetiba cakap mummy kat hospital Sungai Buloh ni Kak Teh nak bersalin..WHATTT???!!.eh bukan ke due bulan sebelas kee...awal plak yeee..

Mak aku cakap adik aku masuk hospital pukul 7 pagi tadi..excited gila aku..berkali kali aku call mak aku..kalau bukan mak kita sah sah kena maki kan.. hehee...mak aku melayan jela aku ni yelah tau orang excited nak dapat anak buah...hahaa.

Pukul 12 aku call lagi..mak aku cakap adik aku dah bersalin..aku tanya baby boy kee..mak aku cakap takk..baby girll..hoho...aku mati mati ingat baby boy..mak aku cakap takpela baby boy ke baby girl ke sama jee..

Aku ni tunggu la whatssup dari adik aku nak tengok muka anak buah. Mak aku cakap baby kat ICU plak..alahai kenapa plak ko baby girl..upenye tertelan najis dia..alamak,patutla doktor cakap dia bernafas pun tak berapa betul..atau maybe paru paru dia belum sedia terima oksigen kat luar.

Tadi mak aku call cakap baby girl dah ok..maybe esok buleh discharge sama mak dia..doktor cakap bila dia dah berak dan kencing okla boleh balik la insyaallah esok..phewww alhamdulillah selamat ko baby girl..tak sabar aunty nak jumpa kau...rupanya kau nak jadi anak Selangor macam ayah kau rupenye..hahaaa..tak nyempat nyempat kau balik Kelantah eh...hihi

P/S: esok dapat gambar si baby girl aku post dalam entri akan datang..hihihi..gila best rasa jadi makcik ni..hahahaaaa

Sabtu, 26 Oktober 2013

Aku Pening Dahh...Kenapa Beginiii....

Aku pening dahh..dah lama aku cari punca kenapa la ada macam iklan blog plak tepi post aku tu..tajuk blog plak blog dari oversea plak tu...kelasss ko nokkkk..hahahaa

Komplen dari sifu aku si Kutu pun ada cakap benda tu memang mengganggu proses nak membaca post..memang pun..aku sendiri terganggu nak baca.

Aku mula dah saspek template yang aku amek dari tenet dulu..aku dah buang..tukar template lain..eh ada lagi.aku pun pening dah mana punca tak tau..

Kalau korang tau apa punca tolong bagitau aku, nak buang benda tu..menyibukk jakkk!! Korang klik la kat link tu apa yang ditayang..hooho

http://tempatmencontengaku.blogspot.com/

Khamis, 24 Oktober 2013

Pak Guard...Boleh Dipercayai ke Sekarangg...Sama Jugak Macam Maid

Tadi gempar pulak pasal kes pegawai bank kena tembak oleh pak guard. Aku rasa ni kes pertama kot dalam negara pegawai bank kena tembak dengan pak guard. Apa nak jadi la dengan manusia sekarang ni, makin lama makin kejam. Dah la Isreal tu kejam ni penjenayah sekarang pun dah jadi macam Israel. 

Kenapa aku cakap pak guard boleh dipercayai atau tida sekarang? Ok..ni based pada pengalaman aku ye sebagai seorang pegawai yang kerja dalam bidang antidadah. kebanyakan penagih yang aku temubual untuk diambil statement untuk ke court kebanyakan bekerja dalam bidang keselamatan ni. Ha..tengok syarikat keselamatan ni tak amek kesah kan pasal pengambilan pekerja seolah tangkap muat jee..


Aku tanya pak guard yang amek dadah ni kenapa amek dadah alasan nak berjaga malam, untuk stamina la dan macam-macam alasan lain la. Cuba korang bayangkan kalau la masa tu tengah lalok apa akan jadi..


Satu lagi pak guard dari kalangan pendatang asing..hohoho..macam ni pun buleh kaaa..pada pendapat aku la tak perlulah amek pak guard dari kalangan pendatang asing ni macam-macam masalah boleh jadi. Kita tak tau apakah dia ni bekas penjenayah ke masa kat negara dia. Tapi yang aku tengok pak guard pendatang asing ni seolah bangga gila pakai baju uniform pak guard ni. Ada yang seolah bila pakai uniform guard ni kuasa macam polis..hahahaa..kesahnya aku nak g melawat mak sepupu la kat kondominium kat KL tu..kan kalau tinggal kat kondominium ni ada guard, standard la kan.. Yang bestnye dengan muka kerek minta ic tuuu..hahaa..aku cakap dia kau mana ada hak nak pegang kad pengenalan aku konon aku tak nak bagi. Cet macam nak hangen je dia, pastu aku cakap kau punya pasport aku nak tengok..hahhaa..diam terus beb..muhahahhaaaaa...


Mak maid pun sama la, takleh percaya jugak.dera anak majikan la curi duet majikan la..macam-macam halll...


P/S: tapi masalahnya kebanyakan rakyat kita ni memilih kerja, tak nak la kerja lekeh lekeh macam ni..kerja memilih tapi....lu pkir la sendrikk..sori post aku yang ni takde gambar hiasan sebab aku malas nak tepek gambar alasannya aku pedap dengan pak guard..boleh macam tuu..hahahaaa

Selasa, 22 Oktober 2013

Madu Kelulut dan Habatussauda'

Tadi lepas gi court aku lepaking la dengan sarjen polis yang bawak kes tadi..so nak dijadikan cerita pasal kaki aku yang bengkak, aku letih. So dia tanya aku nak try tak madu kelulut..madu kelulut?? Madu tualang aku tau la..

Owh ok..aku pernah nampak signboard madu kelulut ni kat area kampung di Merbok, Kedah masa aku on the way nak ke UiTM. So sarjen ni cerita la yang adik dia dulu gout makan madu ni lega la gout dia. Kebetulan plak ada sorang akak ni yang makan sekali bagitau madu ni ok sebab ada kes sorang cikgu ni dah lama hidap breast cancer sampai habis RM 50k lebih la nak berubat.

Last-last dia try madu kelulut ni dan sapu kat breast dia. Alhamdulillah dah ok dan sel-sel baru naik, sel barah tu seolah disappear.

Tapi kalau madu ni aku berani la makan sebab dia bahan natural kan, habatussauda’ pun mak aku kasi makan. So kebetulan sarjen tu ada lagi madu kelulut maka aku beli la kat dia RM 120 500gm.

Awat jen tak habaq juai maduu..??
Aku malas nak heboh cuma aku jual la kat balai kat budak-budak aku yang mana nak, so aku dengar hang bengkak kaki la letih la aku tanya laa..

Hahahaa...macam tu plak..rupanya madu kelulut ni lebah kecik yang sarang dia kat pokok. Madu dia agak jernih sikit banding madu biasa kita makan tu.

Sarjen tu cakap kalau nak bela lebah ni kena potong juga pokok tempat dia buat sarang sebab dia ni jenis buat sarang nature punya bukan macam lebah madu yang orang dok pelihara tu..
Ooo yeke macam tu plakk..

Rasa madu ni tak manis sangat..hihi..manis-manis masam sikit..tp lepas makan madu ni kena minum air banyak la sebab dia agak panas, pesan sarjen tu..



Kebetulan beli madu tadi sarjen bagi free habatussauda’..free katanya..ala,kitorang ni dah macam anak dengan bapak dah..hahahaaa..

  Dalam Al-Quran terdapat satu surah yang dinamakan An-Nahl bererti lebah berdasarkan firman Allah dalam ayat 68 dan 69 ertinya: “Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah: Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu dan di tempat yang dibuat manusia.”
 “Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.”

Itu botol madu lebah kelulut dan habatussauda' free..abaikan barang di belakang..hahaha.



Isnin, 21 Oktober 2013

Sesi Menunggu..hihiihi

Hehehee...minggu ni ada benda yang aku menunggu ni..tak sabar rasanya nak tunggu ianya tiba..
Apakah benda tu?

Yang pertama adalah tudung hoodie..ala ala Robin Hood la tudung tu..aku tengok akak yang satu umah dengan aku masa kursus ritu pakai..cantik beb..so aku adalah order dengan dia tapi nampak gaya macam lambat. So aku godek tenet jumpa la satu blog ni jual jugak tudung hoodie.. http://bmyraa.blogspot.com/ tu dia punya url web..hihi..banyak sebenarnya jenis tudung hoodie ni..ada yang aku tengok tak berapa nak kemas maca meleret jee..aku tengok kat blog ni ok la ada iras iras tudung hoodie yang aku pesan kat akak tu..

Yang kedua adalah tempahan header daripada deno..hihi..ritu tak tau yg deno buat tempahan header aku ada order dengan kawan so lambat sangat plak kebetulan dia ada cakap baru pindah umah so dia cakap kalau nak cancel order takpela sebab banyak header dia nak buat..hohoho


Tunggu nanti header aku..hohoohhh


Nah..inilah rupa tudung hoodie yang aku order..akak tu cakap nak bagi free gift..aku tanya tiket legoland kee..hahahaaa

Sabtu, 19 Oktober 2013

Alkisah Adegan Mengelipkan Lampu Kereta

Adegan mengelipkan lampu pada kenderaan yang lain maybe dah biasa pada kita kan sebagai pemandu atau lebih tepat pengguna jalan raya..hahahaaa

Apa motip mengelipkan lampu pada kenderaan lain? Salah satunye sbb selisih dengan kawan di jalan betul ke ayat selisih tu tp yang penting maksudnye kawan tu dalam kereta.owhh ayatkuuu... yang ni konon malas nak tegur kawan pakai hon..hahahaa...kalau yang tu ok la..

Tapi bila dah kelip macam tu kita ingat dia kelip kat kereta belakang kita la maybe kawan..tu kalau ada kereta di belakang kete kita la...kalau takdee mcmana...???ngeeeee....

Masalahnya sekarang bukan satu kereta yang kelip tapi ada la dua tiga kete yang kelip..pesal dengan keretaku..bonet terbuka? Atau atau..ada benda yang menumpang..hoho

Hahaaa...takde maknanya tu..dah ni sikap prihatin masyarakat Malaysia dengan menggunakan lampu kenderaan especially kereta la nak bagitau kat depan ada polis atau JPJ buat roadblock laaa...hahahaa..kalau macam tu takde la kereta atau kenderaan lain nak disaman yee...


Bak kata abang JPJ kalau macam ni la mau berpeluh kaki kami ni berdiri nak tahan kereta..hahahahaa..



Sekadar hiasan..

Jumaat, 18 Oktober 2013

Baru Nonton KL Zombi

Petang yang indah tapi memang indah pun..hahaa..buka Astro tadak citer best. Kebetulan plak adik bongsu aku beli citer KL Zombi, macam best je citer.

Maka adik aku suggest jom r tengok KL Zombi yang aku beli semalam. Tengok ramai-ramai best eleh takat aku dengan dia jeee.. Mula-mula tengok ok g scene si Zizan and the geng konon nak g sambut tahun baru nak g tengok bunga api. Tetiba sorang geng dia nama pelakon tu aku tak tau sbb tak glemer maybe kena gigit dengan anjing. Huhu..start dari situ la merebak virus zombi.

Tapi yang tak bestnye citer ni agak meloyakan la bagi aku sebab darah konon meleleh dari mulut sekali dengan saliva neh....yarkkk!!! Nak termuntah aku..adik aku cakap nyesal plak aku beli ingat ok..hahaha...maybe aku tak reti menilai seni zombi agaknya...hahahaa


Huh, baik aku g makan belimbing kat dapur lagi feeelll....

P/S: Zombi Kampung Pisang lagi best takde adegan meloyakan..




Rabu, 16 Oktober 2013

Hidangan Simple Aidil Adha

Semalam hari raya aidiladha, maka disebabka aku tak pulang ke kampung sebab salah timing tarikh maka aku telah buat hidangan la untuk bff aku yang awal awal cakap nak datang beraya. Haaa...ni la first time aku masak nasi ayam..hoho...naib la menjadi. Mak aku dah pesan awal awal masak lebih sebab dorang nak balik ke Kedah petang nanti.

Maka dengan gigihnya aku usaha la buat nasi ayam tu..hahaha..alkisah semalam aku dah ronda Tesco dan barangan pun macam macam aku beli. Kena kontrol berbelanja sebab gaji bulan November ni lambat lagi.



Sempena kedatangan bff aku ni, aku hidangkan nasi ayam, kek oren dengan cheesekut. Suka dia dengan cheesekut aku yang pertama kali jugak aku bikin. Sebelum dia balik aku bagi bekal jugak la cheesekut tu..hihihi

Ini adalah barang sampingan untuk aku ngaappp...

Ayam yang digoreng hasil perapan dengan kicap ABC

Ayam yang aku hias secara kreatif..hahaa

Hidangan untuk sahabat aku, sup ayam, sambal ayam, cheesekut, kek oren dengan ayam goreng..

Selasa, 15 Oktober 2013

Nak Try Buat Cheesekut La....

Al kisah orang buat biskut krim cheese a.k.a cheesekut bunyi macam kedekut aku pun nak try buat jugak. Tapi risau jugak la kot tak sedap nanti ada pulak mulut-mulut gatal yang kome yerk tak sedap itu selalunya komen adik-adik aku laa..  Dorang ni tak tau ke yang aku ni gigih usaha nak buat segala bagai masakan nak suh korang makan tauuu...

Ok semalam aku amek time off la..kul 1.00 petan pas habis kes kat court aku punch out blah laa...tak pasal balik kul 4.30 ptg mc hammer plak di Penang Bridge tu..

So disebabkan keinginan yang membuak buak macam larva gunung berapi tu aku singgah la di Tesco Extra Sungai Dua tu cari creamchesee..mula tu cari kat bakery shop kat Balik Pulau baru aku tau ada bakery shop di situ pulakk...creamcheese habis..maka aku terjah ke Tesco la...aku dah agak dah pi Tesco macam-macam la aku beli..habis dekat RM 50 jeeerrrr.....baru banyak tu hokeyyy..

Ok berbalik pada cheeskut tu, barang yang aku beli creamcheese jenama Australia apa tah..sebab aku nak amek yang Tartura tu tak sampai nak amek sbb tinggi sgt nak capai..hahaha..ada yang Tartura tapi besar gilooo...Philapedia takdo plakk...okey tengok ada halalan toyyiba..aku beli laaa..susu plak aku ingat nak beli yang fresh milk tapi mesti rasa kosong je..so aku beli susu strawberry,nak beli yang coklat rasanya macam tak best..biskut pun jenis cream cracker.

Maka malam raya tu aku belasah la nak buat cheesekut. Aku putar cream cheese sampai kembang guna mixer mak aku...hohoh...pastu masuk sikit susu strawberi tu..jangan taruk banyak kang pekat melikat plakk...pastu aku taruk sesuka hati susu pekat manis agak agak manis laa..kang tak pasal kencing manis plak...

Siap dah putaran cheese, sediakan loyang atau bekas untuk cheesekut. Sila celup biskut kraker dalam susu tapi jangan lama nanti lembik biskut tu..apa lagi masuk mulut rr.. aku buat kiraan sepuluh je senang..pastu susun la ikut kreativiti korang dalam bekas. Pastu lapis dengan cream cheese tad..ulangi proses mencelup biskut tadi dan lapis lagi. Biskut tu kasi tekan tekan sikit kasi padat. Lastly cream cheeseyang akhir buat la toping atas biskut tu. Simpan dalam peti ais untuk kasi dia keras.



Kawan aku datang tadi aku hidang kat dia. Dia cakap sedapppp..memang nak habis satu pinggan dia makan tanpa segan silu..hahahaa..aku hepi la siap kasi dia bawak balik..aku cadang pasni nak try buat cream cheese tu buh nescafe ke plak. Kawan aku cakap cuba buh strawberi plak pasni..hmm good ideaaa!!

Ini adalah bahan -bahan nak buat cheesekut..susu pekat tu free sebab dah ada kat umah mak aku...hoho


Hasil daripada melayer biskut.



Tadaaaaa....hasil potongan cheesekut


Ahad, 13 Oktober 2013

Ubat Penawar Hati Yang Sepi..Boleh Gitu Jahhh....

Sejak dua tiga menjak ni memang aku stress tahap dewa dewi la..tu sebab idea nak conteng kat blog ada tapi disebabkan stress terbantut nak menconteng..last punya stress bos aku plak suh aku dengan kawan aku cari orang untuk satu program teeetttt takleh bagitau laa satg aku kena saman..ada patut dorang ni nak buat program dekat nak raya so ramai la warga kerja jabatan kat sini waima bila aku pandai pakai ayat waima student pun nak balik kampung..dikatanya aku dengan kawan aku cari orang last minit,gila menggelegak la aku!!!!

Weh..aku dah cari awal hokey tapi kalau dah dorang nak balik raya jangan salahkan aku...tu program sape suh buat dekat nak raya..peserta pun komplen pesal buat dekat nak raya kami pun takleh nak participate laaa...aku rasa macam nak tumbuk je bos aku tu..dah la kita yang usaha cari dia reti bagi arahan saja tolong cari tidakk...beza dengan bos lama aku dulu walaupun mulut dia potpet dia tolong jugak carik..

So untuk meredakan stress aku ni,maka aku beli benda ni..kira 1st time aku beli sejak aku kerja ni..masa study dulu rajin plak aku belii...

Jeng jeng jenggg...

MAJALAH UJANG..hahahhaaaa




Isnin, 7 Oktober 2013

Kursus Lagi Akuu...

Dah lama aku rasa aku tak membuang masa di blog ni kan...mana taknya agak sibuk plus stress kije...adoiii..aku rasa mcm nak carik kije lain la pasni..kije dgn zoo kee..

Bermula arini aku kena kursus plakkk..nasib la tempat kursus dekat dengan rumah..kat mana? nanti aku bagitau..sbb usb plug tak bawak ni tak best la citer tanpa ada gambar kan..hihi...

Sebelum datang kursus tadi pun aku sempat buat pizza kat mommy aku..dia yang request..aku buat jela kan..

Rumet aku tak sampai lagi ni..lantak la ko tido la kat luar ke..aku dah nak tido sebab sejuk macam igloo dah...aku siap mintak dengan mak aku selimut tebal sebab takut gigil tido..almaklumla cuaca hujan jeee..tu aku derhaka sikit park kete depan tangga hostel..alasannya sebab hujan..boleh macam tuuu....

Isnin, 30 September 2013

Gila Kek...Mana Tak Berisi

Aku memang gila kek..badan pun dah macam kek..hahahaaa..
Alkisah aku buka la facebook terpandang plak promotion kat kedai kek yang jadi feveret aku

PENGHANTARAN KEK KE RUMAH SECARA PERCUMA DI HUJUNG MINGGU!!MINIMUM ORDER 4 KOTAK KEK IN BOX

Vavavavavavaaaa.....best giler laa untuk orang yang malas kuar umah macam aku di hujung minggu..Tanpa segan silu aku mesej la nombor tu..hahaha...

Aku order 4 kek in box, 2 kek velvet berkeju dengan 2 kek snow cheese..nahh...jadi dinasour la aku...
Tapi yang best macamana aku leh silap bagi nombor rumah..nasib baik nombor aku bagi tu takde nombor blok tu..kalau tak sia-sia je..buat malu jeeee...

Nah kek nyee...abaikan objek di belakang...err tikar baru aku beli kat Padang Besar..hohoohohoho

Ahad, 29 September 2013

Begedil Takde Kentang Namanya Bedegill

Aku cadang nak buat begedil daging la makan dengan soto..almaklum malas nak masak so aku masa soto la..ritu soto bodo kan..ni soto cerdik sikit nak taruk begedil..

Habis program semalam aku singgah la kedai beli daging kisar, sampai umah alamak lupa beli kentang. Maka semangat nak buat begedil kna pikir bahan apa yang nak aku sumbat dalam tu menggantikan kentang.

Pikir punya pikir aku hentam jela daging kisar, tepung jagung, bawang putih, bawang merah plus sesedap rasa yang Knorr punya. Tapi menjadi jugakla begedil tu tapi namanya bedegil..hahahaaaa


Hasil selepas dipenyekk

Hasil selepas digoreng

Jumaat, 27 September 2013

Dah Hampir Jadi Rumah Spiderman Plakk

Dah lama aku tak update blog ni kan..harap kawan-kawan blog tak lupa la blog aku ni..

Yang sebenarnya aku gila tensen la dengan kije..mana tak nye asal hujung minggu kije mana la masa nak rehat, nak study lagi..stress gila..ok aku tak nak citer bab kije aku dalam ni sbb blog ni tempat aku nak bersukaria dan berpoya-poya.


Skang ni makan aku makin menggila. Mana taknye semalam beli kek coklat cheese..tadi petang beli jeruk..hahahaa..tambah plak aku beli tikar katun kat Padang Besar Rabu lepas konon jeruk tu aku nak makan sambil lepak atas tikar tu la...kelasss koo..hahahaa..


Inilah jeruk aku beli tadi...beli produk muslim punya kat area Balik Pulau..

Macaman nak kembang...makanan dekat dgn aku..kacang pistachio, bahulu kawan aku bagi, jeruk dgn kek chiffon mak aku kasi...tu tak termasuk kek yang selalu aku beli...muhuhu

Rabu, 11 September 2013

Mengira Garam di Dapur..

Hari ni dah star slow hujan tapi still sejuk..hahahaa..tapi merasa la nak mandi pun..

Balik kije tadi aku start masuk dapur..sebelum tu kunyah kuih tepung bungkus beli tengahari tadi..sape tak kenal kuih tepung bungkus sila tanya uncle google hokeyy..

Masuk dapur tadi aku masak jela spageti pakai sos yang aku masak semalam..taruk cendawan butang sikit pastu keju cheesebedabahko cheesedale..pastu campak je spageti nah..siap..hahahaaa...

Pastu masak plak sardin nak buat piza buat bekal g opis..taruk cili kisar, bubuh ikan sardin yang dilenyek, buh skit sos sardin tu.sy suka jugak derhaka resepi..taruk plak bawang holland dengan lada capsicum potong dadu pastu campak serbuk lada putih lada hitam..hahahaa..

Dok syok tengok Wassap dengan kawan aduhai lapar plakk..ermm..amek roti sapu inti sardin tadi taruk cendawan butang tutup dengan cheese..bakar..hahahaa..


Arini berjaya tak makan nasik tapi makan berganda pulak..bila ko nak diet Tomato Oren oii..nak jadi up status jadi singa laut plak keeeee...

Ini spageti petang tadi pas balik kijee

Nah...penuh satu bekas dengan inti sardin

Hasilnya piza roti..maaf suasana tak berapa indah..meja budak bujang..hahaaa

Selasa, 10 September 2013

Gila Sejukk..hujan lagiii

Hujan yang turun bagaikan mutiaraa...kalau turun berlian kan lagi best..hohohoho

Wahhhh...hujan lagi!!! Tadi pukul 6 pagi sudah lebat hujan,alamakkk...kan best time tu hujan time cuti..boleh tarik selimut lagi..Hoiii!! tak solat subuh ke nak kena balut dengan kulit ba alip ba ya kaaa..hahaha...hello bangun solat sambung tido laa..hihihi.

Bangun subuh terketar ketar nak mandi..gosok gigi cuci mukaa..zap zap jirus air bagai siap...mcm dlm igloo sejuk..hoho..pas siap mula la cari payung sib bek jumpa kalau tak mau aku lencun..haha

Sampai opis takde orang lagi..upenye akak kawan baik aku tersangkut jem.

Asal hujan aku beli payung baru kat opis..memang aku takleh pakai la payung lipat kecik tu..ganass sgt..hahaaa

Tapi teringat masa tinggal kat Kelantan dulu..kalau time hujan macam ni selalu la jenguk ke luar tingkap tengok hujan..best oo tambah pulak ada lak lembu still meragut tengah hujan. Budak budak plak pakat bawak pancing nak g pancing ikan, adik aku penah gak cuba nasib katanya nak pancing ikan sekali terpancing ular..hahahaa...padan muka..

Buat lawak macam ni mau ko makan selipar laaa..

Anggap je hujan lebat tu macam hujan lebat kat sini..

© Copyright 2013 Reserved to Tempat Mencontengku l Design by DayangDeno