Sabtu, 22 November 2014

Sardin Masak Sambal Ala Tomato Oren

Hari ni hari minggu, maka segalanya nak kena masak lah. Tapi kali ni nak masak sardin sah sah anak anak bulus ku sibuk la kalau bau ikan ni especially si kecik tu, Oben.

Hujung minggu macm ni aku bagi la anak anak main kat luar jap. Tu pun si Kupik yang bising nak kuar. Bagi dia keluar yang lain pun ikut secaa berjemaah la nak main kat luar. Tapi dah pesan awal awal jangan main jauh jauh main depan umah saja. Nasib baik la dengar cakap. Dapatlah dorang main puas puas kat luar sebab kucing jahat tak datang kacau.

Sambil hirup Nescafe 3in1 Latte tu, aku pikir nak masak apa arini. Malam tadi dah buat sup daging, ada lebih lagi boleh belasah lagi untuk arini. G dapur nak basuh cawan tengok ada satu tin sardin Adabi..heheheee...masak sardin lah.

So sambil sambil pikir nak sedia bahan apa sempat lagi aku basuh kain baju. Taruk kain baju dalam mesin bagi mesin buat kije. Tapi ada benda pulak dalam bakul tu, span muka aku. Patutlah aku cari merata tak jumpa rupanya dalam ni. Sape punya kije tah. Spin mesin bunyi semacam pulak. Buka tengok, nahhh!!! botol mineral akuuu!!! Sah kije Kupik yang suka melompat lompat kat mesin. Nasib baik bukan blender,kalau tak nangesss...

Ok berbalik pada citer sardin, aku pakai sardin cap Adabi. Tu sardin yang kiranya aku roket dari rumah mak aku...hahhaa..bukan roket mak aku kasi. Sardin Adabi  tin kecik ni ada empat ketul ikan je, yang brand lain aku tak tau la berapa ketul. Kecik je ikan dia, yang brand lain tak tau kan. Lain brand lain saiz kot. Aku ubahsuai sikit sardin ni. So aku kasi resepi la untuk rujukan aku nanti dan untuk korang yang nak try resepi ni. Tapi kalau nak share boleh tapi tolong mention sumber ye..jangan curikkkk hakcipta terpelihara.

Tapi masa aku goreng ikan si Oben boleh masuk umah mintak ikan.. huh, bagi sikit la. Si Kiki, Kupik datang ingatkan nak ikan, rupanya datang tengok tak nak makan pun. Eksyen tak makan sardin uollss..

Bahan:
1 tin ikan sardin (kuah jangan buang nak pakai nanti)
Cili giling
Serai (ketuk)
Bawang putih (ketuk)
Bawang merah (aku hiris kecik kecik je)
Buah keras (tumbuk)
Asam keping
Gula
Garam
Bawang besar (potong bulat)
Daun limau purut
* segala bahan tu pandai pandai ejas la sebab aku kalau masak lauk aku tak pakai la sukatan, aku main ikut suka ati je*

Cara bikin
Panaskan minyak sikit. Goreng ikan sardin tu sekejap bagi agak sikit garing. Angkat.
Dalam minyak yang sama,tumis bawang merah. Kemudian masukkan bawang putih kasi bau. Kedian masukkan serai. Bila naik bau, campak cili giling bagi garing sikit.
Masukkan kuah sardin tu dan bagi sedikit pekat. Bila pekat campaklah asam keping, daun limau purut dengan buah keras tu serta bawang besar. Perasakan dengan gula garam.
Masukkan ikan yang digoreng tadii dan gaul rata. Boleh angkat.

Makan dengan nasi panas memang mabeles. Aku buh limau purut tu tak nak bau hanyir ikan tu je. Yang buah keras tu aku pun tak tau apa motip aku buh..hahahhaa..sebab ritu mak aku penah masak ikan sardin taruk buah keras.

Sardin saiz ni aku guna..untuk makan sorang besar ni dah lee

Hasilnya adalah ini..heheheee

4 ulasan:

  1. amboi ang masak sambal sardin pun kena goreng ikan dulu, pastu siap buah keras segala terbaiklah.haha.anak2 ang semuanya perangai comel..hehe

    BalasPadam
  2. hahahah..sbb kalu buat mcm biasa agak hanyir..tu buh buah keras, daun limau purut tu...t try la buat kat aiman..hehehe
    ank anak aku mcm2 perangai...hahahaa

    BalasPadam
  3. Perghh nampak sangat pedas betul masakan resepi ni ... tapi saya memang suka masak sardin tin pedas2 .... selalu guna REX ... dan juga sardin 1malaysia ... :) dulu gemar pakai cap ayam tu .. tapi mahal sangatlah .. sama ngan marina yang harga untuk orang ada-ada je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak pedas sgt pun..tp cili giling sy pakai tu mmg pedas sbb sy beli dari market yg dah siap..
      sy pakai sardin adabi ni ok a ikan takde la nak besar sgt kecik sgt kan...makan utk sorang..heheee

      Padam

© Copyright 2013 Reserved to Tempat Mencontengku l Design by DayangDeno