Sabtu, 15 Ogos 2015

Ayam Sambal Acheh

Dah lama aku tak berblog.
Alasan aritu sibuk dengan exam,pas exam pulak macam macam hal nak kena setel.

So arini aku belanja korang satu resepi la yang asalnya aku amik dari blog http://najjahomesweetiest-bites-yummy.blogspot.com/2012/10/sambal-acheh-burung-puyuh.html. Asal resepi ni pakai burung puyuh mana la aku nak cari burung puyuh. Aku pakai ayam ye..Tapi resepi ni aku derhaka la buh air asam jawa sebab lupa beli tomato dan aku buh halia sikit

Nah resepinye

Ayam -aku potong kecil dan goreng sekajap
* Cili padi
* Cili merah - aku tak buh sebab takde
* Tomato -aku tak buh tapi aku ganti dengan air asam jawa
* Bawang merah - aku pakai besar sebab senang sekali kupas,dasar pemalas!!
Belacan 
Halia -resepi asal tade aku bubuh
Bawang holland/bawang besar -hiris

Cara:
Bahan yang tanda * tu goreng sampai layu then tumbuk. Halia pun tumbuk
Lepas tu tumis bahan tumbuk tadi sampai naik bau. Jangan lupa belacan, campak sekali.
Kalau korang dah tumbuk tomato tu, jangan masukkan air asam jawa. Tang ni masukkan air asam jawa.
Kacau dan perasakan dengan garam gula
Last sekali campak ayam yang dah goreng tu, kacau sebati
Angkat.

Resepi ni memang sedap,cepat dan senang sedia. Makan dengan nasi panas memang A lah. Cili tu ikut suka nak banyak mana ikut level power pedas korang.

Aku tadi tambah jugak nasik makan sekali dengan sambal tempe bilis.

3 ulasan:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  2. sambal acheh pulak.. cuma pernah rasa sambal strawberi kat cameron je.. hahaha

    BalasPadam
  3. Sambal Ayam Aceh.. Hari bru makan di aceh.. Rasa nya sedap sangat.. Insyallah boleh cuba nie.. Thanks share resepi.. :D

    BalasPadam

© Copyright 2013 Reserved to Tempat Mencontengku l Design by DayangDeno